Gulasz z łopatki wieprzowej
- 500 g łopatki wieprzowej bez kości;
- 2 marchewki;
- 2 papryki (ja użyłam czerwonej);
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 kostka rosołowa;
- 1 łyżka mąki;
- 2 łyżki śmietany;
- 2 łyżki papryki słodkiej;
- 2 łyżki papryki ostrej;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łopatkę pokrój w kostkę, wrzuć do miseczki, wsyp paprykę ostrą i słodką, dodaj łyżkę oleju. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
Cebulę, marchewki i papryki pokrój w kostkę, czosnek obierz. Mięso wrzuć na rozgrzany olej do garnka. Obsmaż mięso na dużym ogniu, następnie dodaj pokrojone warzywa i przeciśnij czosnek przez praskę. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Rozrób kostkę rosołową w pół litra wrzącej wody. Powstały bulion wlej do garnka z mięsem i zmniejsz ogień na kuchence. Całość duś, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec w szklance rozrób mąkę i śmietanę tak, aby nie było grudek. Wlej do garnka i intensywnie mieszaj, aż gulasz zrobi się gęsty. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz