wtorek, 23 września 2014

Dzisiaj słodkości - Grysikowiec ajerkoniakowy bez pieczenia lekko zmodyfikowany

   Dzisiaj naszło nas na ciasto, jakieś na szybko, bez pieczenia. Wypadło na grysikowca z kremem ajerkoniakowym. Smacznie i niedrogo. Polecam.





Grysikowiec bez pieczenia


Składniki:
- 1 litr mleka;
- 1 szkl. cukru;
- 3 łyżki kakao;
- 200 g masła;
- 100 g rodzynek;
- 1 szkl. kaszy manny;
- 3 paczki herbatników (ja użyłam 4 paczki mini herbatniczków z Biedronki);

Składniki kremu ajerkoniakowego:
- 1 opakowanie kremu do tortu o smaku ajerkoniakowym;
- 300 ml zimnego mleka;
- 100 g miękkiego masła.

Przygotowanie:
Cukier i kakao wsyp do garnka, dodaj masło. Zalej mlekiem i podgrzej. Gdy wszystko się zagotuje, wsyp kaszę manną i gotuj kilka minut cały czas mieszając. Dodaj kilka pokruszonych herbatników i rodzynków. Wymieszaj. W blasze lub foremce ułóż warstwę herbatników i zalej tężejącą masą. Ponownie ułóż warstwę herbatników. Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko i wsyp krem do tortu. Miksuj 2-3 minuty. Następnie dodaj masło i miksuj aż masa będzie sztywna i jednej konsystencji. Wylej krem na herbatniki. całość możesz przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość wstaw do lodówki na 1-2 godziny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz