Pomidorki koktajlowe w zalewie octowej
Składniki:
- 500g pomidorków koktajlowych;
- 2-3 ząbki czosnku;
Składniki na zalewę octową:
- 2 szkl. wody;
- pół szkl. cukru;
- pół szkl. octu;
- 1 łyżka soli;
- 6 ziarenek ziela angielskiego;
- 6 listków laurowych;
- 6 ziarenek pieprzu czarnego;
- 1 łyżeczka gorczycy (zamiast gorczycy użyłam kolendry).
Przygotowanie:
Pomidorki umyj i osusz, czosnek obierz i pokrój z słupki. Następnie wyłóż czosnkiem dno wyparzonych słoików. Układaj ściśle pomidorki. Składniki na zalewę zagotuj i ostudź. Zalej przygotowane słoiki i dobrze zamknij. Garnek wyłóż ściereczką, wstaw słoiki w pomidorkami i zalej do 2/3 ich wysokości. Pasteryzuj 15 minut od zagotowania się wody. Następnie wyjmij, odwróć do góry dnem i przykryj ściereczką. Niech tak pozostaną do wystygnięcia. Przetwory przechowuj w zimnym i ciemnym miejscu.
Smacznego!!!
Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńsama jestem ciekawa ;)
UsuńI jak tam pomidorki wyszły, spróbowane już? Moje wyszły bardzo smaczne i już ich nie mam, przydały się na każda okazję:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń